fbpx

Имате честта да се запознаете с Таня Босева. Професионалист по миглопластика от повече от 20 години и ментор от повече от 10 години. Благодарение на професионализма и отдадеността си, Таня Босева е предпочитан гримьор за световни модни събития като Fashion Week London и Fashion Week Paris. Имала е честта и да работи с много известни личности в Англия, като the Spice Girls, Rita Ora, Adele и много други.  Често е канена за жури на едни от най-големите състезания по миглопластика и грим в света. Ето повече от самата нея.

Как започнахте да се занимавате с миглопластика?

Първият ми курс по миглопластика беше в Лондон още през 2007 година. Тогава за съжаление материалите не бяха на нивото, на което трябваше да бъдат (поне в моите представи) и аз реших, че тези “корди”, не бих ги поставяла на клиентите си.

Вече чак през 2010, благодарение на Тереза Смит, която започна да работи с доста по-добри продукти и да обучава хора, лека-полека се върнах към миглопластиката. На Тереза ѝ трябваха месеци, за да успее да ме увери да навляза в света на миглопластиката отново. Години наред се снабдявахме с продукти от Америка и Русия, които първо, че бяха доста по-скъпи от това, което се предлагаше на английският пазар, плащахме и огромни суми мито.

Така започна моята страст и след усъвършенстването остана единствената процедура, която все още предлагам на клиенти. Всички другите бюти процедури, които също съм предлагала на клиенти като ноктопластика, лаш лифт, лаш тинт и други, вече предпочитам само да ги преподавам или да оценявам като жури на състезания.

Как разбрахте, че това е правилната професия за вас?

Няма да крия, че ми беше доста трудно в началото. Първо, защото нямаше леснодостъпни материали, дори и на английския пазар. Второ, нямаше почти никакъв избор за обучение, освен, ако не се обучаваш в чужбина и не инвестираш хиляди паундове в транспорт и курсове. Сега вече на пазара има всякакви курсове, уебинари, онлайн и на живо, мастър класове. В социалните мрежи има всякаква информация за мигли, къде правилна, къде – не.

И тъй като съм изградено име в Лондон като козметик, маникюрист и гримьор ми беше трудно да се концентрирам и върху миглите, заради многото ми ангажименти и клиенти в другите области. Докато в един момент разбрах, че всъщност миглите ми даваха баланса, от който имах нужда. Всички други козметични процедури са много по-различни от миглопластиката. Това, което ми доставяше, и ми доставя все още, най-голямо удоволствие е, че клиентите ми са със затворени очи или спят по време на процедурата. Така и аз мога да се насладя на релаксиращата музика и спокойствие и всъщност и да си почина.

Кои са най-големите предизвикателства, пред които се изправяте като beauty trainer?

Няма да забравя как моят мъж, който е присъствал на няколко мои обучения, се възмущаваше, как може да съм толкова търпелива и спокойна с ученичките ми, а с него и децата ми, да не съм. Предизвикателство е да си търпелив и да запазиш равновесие в определени ситуации. Да си наложиш да не си перфекционист на 100% във всяка ситуация и да умееш да стимулираш и мотивираш курсистите с индивидуален подход към всеки. Всеки преподавател трябва да има търпение и подход към отсрещния човек.

Какво е най-важното нещо, което сте научили в процеса на обучение на други хора в тази област?

Всеки един човек изисква индивидуален подход. Изключително горда съм, че започнах дейността на преподавател точно в Англия, тъй като там можеш да преподаваш единствено и само, ако имаш акредитирана преподавателска степен. Точно тази степен ми даде основата и ме научи как да подхождам индивидуално към всеки. Имам и дългогодишен опит катои мениджър на големи вериги салони и съм ръководила екипи от по 250 човека, което е ценен опит в работата с хора.

Какво е чувството да сте жури на международни състезания по миглопластика?

Да си жури на състезания е преди всичко голяма отговорност. Трябва да оцениш справедливо всеки участник според нивото му на работа, често само от снимки, което го прави изключително трудно. Лично знам колко усилия, умения и време са необходими на участниците да се подготвят за състезание. Понякога е плашещо и доста трудоемко, когато на някои от големите състезания се наложи да се оценят 500 снимки за 24 часа. Да те поканят да си жури-съдия винаги е признание и чест за мен.

Кое е състезанието, което ще помните винаги и защо?

Първото състезание на живо по време на пандемията – Lash Diamond в Скопие. Трябваше да пътуваме с още четири мои ученички, но заради мерките, три от тях не успяха и се явиха онлайн. Аз отидох като жури с една ученичка, Весна, която беше дипломирана само преди шест месеца и много несигурна в себе си. Също така и цяла нощ пътувахме и си беше приключение и не успяхме да си починем много преди състезанието.

Весна с наградите си от Lash Diamond: първо място и купата на председателката на журито за най-добра работа

По време на състезанието, ние като жури, не знаехме кой модел на кой участник е, виждахме само нивото на всеки участник. Вече бяха минали за оценки шест участнички, когато дойде един модел, на който всички от журито очаквахме да видим в папката ниво експерт, а тя се оказа джуниър и всички в един глас казахме: „Е как, това е най-хубавата работа досега“. Тогава се почуствах невероятно горда с Весна, това беше нейната работа и тя спечели не само първо място, но взе и купата от председателката на журито за най-добра работа.
Всички състезания са важни, особено когато моите момичета печелят. На Лас Вегас състезанието имахме общо 18 купи – това също беше незабравим успех за мен. Тогава се убедих, че няма значение от колко време работят и кога са дипломирани, важно е основата която си дал като преподавател!

Кои са най-важните качества, които един бъдещ специалист по миглопластика трябва да притежава?

Най-важните качества са: на първо място желанието да се учиш, а мотивацията идва от преподавателя. Нужно е много търпение и упоритост. Не една или две курсистки са хвърляли пинсетите и са казвали, че е трудно и не могат, но тук идва намесата на преподавателя да съумее ги окуражи.

Имате доста награди от състезания, включително и няколко за преподавател. Но кое все пак е най-голямото признание, което сте получавали някога?

За мен лично най-голямото признание е купата на всяка моя ученичка, по-голяма награда за мен от това няма. И за мен това е доказателство за добре свършена работа. Това е най-голямото признание! Аз като преподавател съм се доказала вече, доста пъти, сега е ред на моите ученички да покоряват върхове.

Какво е вашето лично послание към всички, които искат да се занимават с миглопластика?

Не се отказвайте пред предизвикателствата, с които ни среща животът. Те са пред нас, защото можем да се справим с всичко, стига да го искаме с цялото си сърце. Бъдете търпеливи и упорити, и живота ще ви се отплати подобаващо!