fbpx

В случай, че сте завършили успешно професионален курс за обучение по миглопластика и имате сертификат, вече сте една крачка по-близо до стартирането на ваш собствен бизнес. Не се чудете повече какви са изискванията и как да отворите салон за красота – тук ще намерите най-важните неща, които трябва да направите, за да започнете успешно.

1. Направете бизнес план

Всяко бизнес начинание е редно да започне с добре подготвен бизнес план. Направете анализ на пазара, конкуренцията и нуждите на клиентите ви. Определете какви точно процедури ще предлагате – миглопластика, ламиниране и боядисване на мигли, козметични услуги за лице, маникюр и педикюр, фризьорски услуги, грим, масаж и т.н. За всяка от тези услуги, можете да сътрудничите със специалист в сферата, и така да си разделите разходите за стартиране.

2. Запознайте се със законовите изисквания

Проверете всички законови изисквания за регистрация, разрешения, лицензи и застраховки. Запознайте се с Наредба № 15 от 21 август 1987 г.

На кратко процедурата е следната:

На първо място ще трябва да изберете и регистрирате фирма подходяща за дейностите, които ще се извършват в салона ви и спрямо броя на работните места. 

Има минимални квадратури според дейностите, които се изискват по закон, с които трябва да се съобразите като избирате подходящо място. Трябва също да съобразите и  височината на помещението също, изискванията за това се променят често. 

Важно е да проверите всичко предварително и да сте с реалистични очаквания. Възможно е да се наложи да чакате за разрешение, в случай, че помещението не е със статут на салон. 

РЗИ, НАП са само част от институциите, които трябва да минат на инспекция и да дадат съгласие за разрешаване на нова дейност. 

Изискванията са различни, и в България варират спрямо общината така че съобразете се и с това и питайте на правилното място.  Може да се наложи да се консултирате и с адвокат относно юридическия процес – вижте полезна информация и в тази статия: Отваряне на козметичен салон.

3. Изберете подходящо място

Изберете място, което е лесно достъпно за вашите клиенти и има достатъчно паркинг места. Съответно това място трябва да отговаря и на законовите изисквания. Трябва да имате предвид, че местоположението ще окаже влияние и върху цените на услугите ви. Помещения, разположение в центъра на града, ще са с по-висок наем.

4. Подгответе салона си за работа

След като вече сте наели помещението, е време за мебели, оборудване и всички материали, нужни за извършване на услугите. Уверете се, че всичко е с добро качество и е безопасно за употреба.

5. Рекламирайте салона си

Започнете да рекламирате своя салон за красота и услугите, които предлагате, в социалните мрежи, в групи, на сайта си, в съседство, в близките магазини, и други места, където потенциалните клиенти могат да научат за вас. Използвайте красиви снимки и ревюта от клиентите, за да ги мотивирате да изберат вашия салон.

6. Предложете висококачествени услуги и персонализирано отношение

Следете вашите услуги винаги да са в съответствие с най-новите тенденции в индустрията. Уверете се, че вашите клиенти се чувстват специални и получават специално лично отношение от вас и вашия екип.

7. Предагайте и промоционални цени

Определете цените си в съответствие с конкуренцията и качеството на услугите, които предлагате. Можете да предложите и пакетни услуги с намаление, предлащане или предварително записване, за да привлечете повече клиенти, дългосрочно.

8. Инвестирайте в обучение и развитие

Инвестирайте в обучение и развитие на вашия екип, за да гарантирате, че винаги предлагате най-добрите услуги на вашите клиенти. Стимулирайте вашите служители да участват на обучения и на състезания и други професионални събития, които могат да подобрят уменията им и да им вдъхнат още увереност. Не забравяйте, че красотата е изкуство, което изисква постоянна практика и усъвършенстване.

9. Поддържайте добри отношения с клиентите си

Поддържайте добри отношения с клиентите си и отговаряйте бързо техните запитвания. Уверете се, че клиентите ви са доволни и ги помолете да оставят отзиви в социалните мрежи. Така ще ви помогнат да привлечете още клиенти.

Често задавани въпроси

Колко време ще отнеме да отворя салон за красота?

Отварянето на салон за красота може да отнеме няколко месеца. Трябва да се регистрирате като бизнес, да изготвите бизнес план и да намерите подходяща локация. Освен това, трябва да закупите оборудване, да обучите персонала си и да изградите клиентска база.

Какви са най-важните козметични услуги, които трябва да предлага мой салон за красота?

Най-важните козметични услуги, които трябва да предлагате в своя салон за красота, включват миглопластика, маникюр и педикюр, фризьорство, грим и козметични процедури за лице и тяло.

Как мога да привлека повече клиенти към моя салон за красота?

Можете да привлечете повече клиенти към своя салон за красота, като предлагате конкурентни цени, качествени услуги и продукти, както и рекламирате своя бизнес чрез социалните мрежи и вложите средства в онлайн и офлайн реклама.